Śmietanowiec

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto robię ze świeżych owoców. W upalne dni to prawdziwy rarytas.

Składniki:

  • ● ok. 10 dag okrągłych biszkoptów
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 50 dag truskawek
    ● galaretka truskawkowa
    ● 1/2 l śmietany 30-proc
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy,
    odrywamy szypułki. Dno
    tortownicy wykładamy biszkoptami
    i 1/2 owoców
  • 2. Śmietanę ubijamy, wsypujemy
    cukry. Żelatynę rozpuszczamy
    w małej ilości wrzątku,
    studzimy i mieszamy ze śmietaną.
    Wykładamy na owoce
  • 3. Na śmietanę wykładamy
    resztę truskawek. Galaretkę
    rozpuszczamy w szklance
    wrzątku. Gdy zacznie tężeć,
    wylewamy na ciasto. Odstawiamy
    do lodówki

Porady

A. Kędziory-Mazurek Ciasto możemy zrobić z malinami lub wiśniami. Galaretka powinna mieć taki sam smak jak owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować