ŚMIETANOWIEC

0 (0 ocen)

PYSZNE CIASTO

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO;
    4 SZKL, MĄKI
    1/2 KOSTKI MARGARYNY
    2 JAJKA
    1/2 SZKL. CUKRU
    1/2 SZKL. ŚMIETANY
    1 ŁYŻKA AMONIAKU
    1 CUKIER WANILIOWY

    KREM;

    1 L KREMÓWKI 30 %
    2 CUKRY WANILIOWE
    4 ŁYŻKI CUKRU

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. N stolnicę wysypać mąkę zrobić dołek , w śmietanie rozpuścić amoniak. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić na 3 części , rozwałkować , i upiec 3 placki.
  • 3. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut ( ja piekę z termo obiegiem)
    na złoty kolor.
  • 4. PRZYGOTOWANIE KREMU ;

    Śmietanę ubić z cukrami .
  • 5. Smarujemy jeden placek kremem i przykrywamy drugim , powtarzamy czynność .
  • 6. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień , aż zmięknie od kremu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy