Śmietanowiec

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 45 min

pyszne kremowe ciasto z galaretkami

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 łyżki żelatyny
    1 szklanka cukru
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
    1 galaretka żółta

    Spód biszkoptowy:

    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w piekę w piekarniku nagrzanym do 160'C przez 40 min. Wyjmuję i odstawiam. Żelatynę zalewam zimną wodą, potem rozpuszczam w gorącej i mieszam. Mleko i cukier zagotowuję, dodaję rozpuszczoną żelatynę i ochładzam do temperatury pokojowej. Potem wstawiam na jakieś 30 min do zamrażalnika. Gdy masa zaczyna się zsiadać i przy ściankach naczynia ma już konsystencję galaretki, wyjmuję i ubijam najpierw na najniższych obrotach stopniowo zwiększając moc. Mleko powinno nabierać konsystencji bitej śmietany i obowiązkowo musi podwoić swoją objętość.Trwa to ok 15 min. Galaretkę czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, galaretkę zieloną również w szklance gorącej wody, dodaję do każdej po łyżce cukru i odstawiam do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki kroję drobniutko, wrzucam do masy mlecznej, wymieszam by masa pokryła wszystkie kryształki i wykładam na zimny spód biszkoptowy. Całość zalewam tężejącą galaretką żółtą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować