Śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekki, puszysty smak mojego dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 duże śmietany
    1 szklanka cukru
    4 łyżki żelatyny
    3 galaretki o różnych smakach
    2 cukry waniliowe
    paczka biszkoptów lub herbatników szkolnych

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż jest to napisane na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w szklance wody, dobrze rozmieszać, by nie powstały grudki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać cukier waniliowy i zimną żelatynę.
    Galaretkę pokroić w kostkę, wsypać do ubitej śmietany.
    Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami, na nie ułożyć masę śmietanową. Pozostawić do zastygnięcia.

Porady

Wierzch śmietanowca można udekorować startą gorzką lub mleczną czekoladą, albo kolorowymi żelkami, jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy