Śmietanowa zupa pod ciastem francuskim

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Zupa tak podana smakuje wybornie. Powstaje wprost błyskawicznie. Można podać ja także z dodatkiem ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 szklanka dobrej, kwaskowatej śmietany,
    • Płaska łyżka ziaren kminku,
    • Około ½ łyżeczki soli,
    • 4 jajka,
    • Opakowanie ciasta francuskiego,
    • 3 kokilki,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Jajko

Śmietanowa zupa pod ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykrawanie krążków 1.
    Trzy jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
    Mleko gotujemy. Na gotujące wrzucamy kminek. Dodajemy sól i trzymamy w odkrytym naczyniu na małym ogniu.

    Odkładamy połowę gotującego mleka. W oddzielnym naczyniu łączymy go z śmietaną. Gotujące mleko zalewamy mieszaniną. Całość chwilkę razem gotujemy.

    Zupę porcjujemy do kokilek. Układamy w każdej miseczce po dwie połówki jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy kminkiem.

    Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 3 krążki ( trochę większe od średnicy kokilek). Kokilki nakrywamy krążkami ciasta i dobrze przyciskamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wykonujemy kratkę na powierzchni krażków. Również smarujemy ją jajkiem.
    Tak przygotowane foremki przedkładamy delikatnie do piekarnika. Zapiekamy około 15 minut w 200°C.

    Po wyjęciu dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować