Śmietankowy z bezami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię lekkie i szybkie ciasta. Tort zrobiłam dla męża.

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● 2 op. śmietan-fiksów
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 10 dag małych bez
    ● dżem porzeczkowy
    ● herbata do nasączenia
    ● odrobina kakao

Śmietankowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem
    i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 40 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
    Wykrawamy kształt serca.
  • 2. Śmietankę ubijamy ze
    śmietan-fiksami i pudrem. Kilka
    bez rozkruszamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy
    na pół. Jeden placek nasączamy,
    smarujemy dżemem,
    posypujemy pokruszonymi
    bezami i smarujemy 1/2
    masy śmietanowej. Przykrywamy
    drugim biszkoptem.
    Nasączamy i wykładamy
    resztę masy. Układamy bezy,
    boki posypujemy kakao.
    Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy