Śmietankowy tort z truskawkami.

0 (0 ocen)

Tort jest lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Upiekłam go ostatnio dla mojego chłopaka. Dzięki kształtowi serduszka jest świetnym i smacznym wyznaniem miłosnym ;) .

Składniki:

  • Składniki na 10 porcji:
    Na ciasto:
    - 4 jajka
    - po 15 dag cukru pudru i mąki
    - cukier wanilinowy
    - łyżka spirytusu
    - 1 łyżka cukru


    Na krem:
    - 500 ml śmietanki 36-proc.
    - 15 dag cukru pudru
    - cukier wanilinowy
    - 25 dag truskawek
    - wiórki kokosowe

Śmietankowy tort z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z żółtkami i mąką. Ciasto przełóż do tortownicy w kształcie serca. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
  • 2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. 200 ml wody wymieszaj z cukrem i spirytusem. Truskawki umyj, osącz, pokrój.
  • 3. Blaty nasączaj ponczem, przekładaj kremem i truskawkami. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż truskawki, boki obsyp wiórkami.

Porady

Ciasto można upiec również w normalnej tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy