Śmietankowy sernik na zimno z malinami

4.5 (192 ocen)

Dobrze schłodzony z dużą ilością letnich owoców i jeszcze większą warstwą galaretki smakuje wybornie :)

Składniki:

  • 400g sera twarogowego śmietankowego ( 3 krotnie mielonego , może być z wiaderka )

    0,5 szklanki śmietanki kremówki 30%

    100g masła

    3 jajka

    0,5 szklanki cukru

    nasionka z połowy laski wanilii

    5 łyżeczek żelatyny

    0,5 szklanki mleka



    Dodatkowo :

    3 szklanki malin

    2 galaretki ( malinowe , truskawkowe )
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Śmietankowy sernik na zimno z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem . Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę . Do ubitych żółtek powoli wlewamy śmietankę i ponownie ubijamy , następnie po trochu dodajemy ser .

    Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia .

    Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami .

    Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy całą masę serową . Całość wkładamy do lodówki by stężała .

    Na stężałym serniku układamy oczyszczone maliny .

    Całość zalewamy przygotowaną wcześniej , tężejącą galaretką . Ponownie wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować