Śmietankowy serniczek na zimno

4.5 (162 ocen)

  • 45 min

Smakowity, mocno śmietankowy i puszysty sernik z nutą orzechowo-kokosową, dzięki połączeniu biszkoptów z roztopionym masłem i przyprawami.

  • 45 min

Składniki:

  • •400g biszkoptów
    •240g masła
    •łyżeczka cynamonu
    •szczypta kardamonu
    •1kg sera w wiaderku (ja używam Tesco z Makłowiczem)
    •500ml śmietanki 36%
    •opakowanie żelatyny (10 płaskich łyżeczek)
    •180g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Śmietankowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty rozkuruszyć. Do rozpuszczającego się masła dodac kardamon i cynamon. Ostygniete masło dodac do biszkoptów, wymieszać i wyłożyć na blachę, wstawic do lodówki.
  • 2. Ser wymieszac mikserem ze 100g cukru. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
  • 3. Żelatyne rozpuścić w 150ml gorącej wody, połączyć z serem. Gdy masa zacznie się ścinać dodać ubitą śmietankę. Wymieszać mikserem. Równomiernie rozłożyć na spodzie z biszkoptów. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować