Śmietankowy deser w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuść nad parą wodną
2.Za pomoca pędzelka maluj silikonowe foremki na muffinki rozpuszczona czekoladą. Wstaw do lodówki by czekolada się zastygła. Czynność jeszcze raz powtorz.
3.Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Poczekaj aż całkowicie ostygnie.
4.Śmietankę przelej do miseczki i ciągle mieszając dodaj do niej zimną galaretkę. Wymieszaj wszystko szybko i dokładnie
5.Powstałą masę śmietanową przelej za pomocą łyżki do czekoladowych korpusów i wstaw je do lodówki na ok 60 minut
6.Gdy masa całkowicie zastygnie delikatnie wyjąć deser z silikonowych foremek. Układać na talerzu czekoladą do góry.
Porady
Zamiast 30% śmietanki można użyć jogurtu greckiego. Deser będzie wówczas lżejszy i mniej kaloryczny
Komentarze