Śmietankowo- maślane ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne i puszyste.

  • 60 min

Składniki:

  • * 2,5 szklanki mąki
    * 3 jajka
    * 0,5 szklanki cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli
    * 200 ml kwaśnej śmietany
    * 125g roztopionego masła
    * 500 g mrożonych truskawek (nie rozmrażamy ich wcześniej)

Śmietankowo- maślane ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
    Formę do pieczenia o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać truskawki.
    Piec w temperaturze 180°C przez około 45- 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy