Przepis Marii Disslowej z 1930 roku. Ziemniaki z tego przepisu są wspaniałe.
Składniki:
2 kg młodych małych ziemniaczków,umytych i wyszczotkowanych
40 g masła
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
125 ml śmietany (18 %)
sól
garść posiekanego koperku
garść posiekanej pietruszki
Śmietankowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nalej do garnka trochę wody (tak 1/8) połóż wkład do gotowania na parze,włóż ziemniaczki ,następnie posól je, posyp pietruszką i koperkiem i przykryj.Paruj ok. 40-50 min do miękkości.
2.W innym rondlu roztop masło i włóż posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia ,dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze ok. 2 minut.
3.Następnie włóż do sosu ugotowane ziemniaczki wraz z pietruszką i koperkiem, przykryj garnek i potrząśnij nim, by całe ziemniaczki pokryły się śmietaną. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
Komentarze