Śmietankowa piramidka

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasto wygląda efektownie jednak zanim zostanie podane do zjedzenia,powinno postać w lodówce co najmniej dobę,aby ciasto w środku zwilgotniało i zmiękło.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier kryształ-ciasto: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia-ciasto: 1 łyżeczka
    - margaryna-ciasto: 10 dekagramów
    - wiśnie wydrylowane (mogą być z kompotu): 1.5 szklanki

    - śmietanka kremówka 36%: 500 mililitrów
    - śmietanfix: 2 opakowania
    - cukier: 0.75 szklanki
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowa piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,śmietaną,miękką margaryną i cukrem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie dzielimy na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym po środku układamy dwa rządki(jedna obok drugiej) dobrze odsączonych wiśni.Zwijamy jak roladki.Układamy na wyłożonej papierem formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
  • 2. Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem na sztywną masę. Upieczone i wytudzone roladki układamy warstwami w tzw. piramidkę. trzy roladki na spód,na nie wykładamy porcję ubitej smietany,następnie kładziemy dwie roladki i śmietanę.Na wierzch kładziemy ostatnią roladkę i całość smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch słodkim kakao lub polewamy polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować