Ciasto wygląda efektownie jednak zanim zostanie podane do zjedzenia,powinno postać w lodówce co najmniej dobę,aby ciasto w środku zwilgotniało i zmiękło.
Średni
Składniki:
- mąka: 2 szklanki
- cukier kryształ-ciasto: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia-ciasto: 1 łyżeczka
- margaryna-ciasto: 10 dekagramów
- wiśnie wydrylowane (mogą być z kompotu): 1.5 szklanki
Śmietankowa piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,śmietaną,miękką margaryną i cukrem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie dzielimy na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym po środku układamy dwa rządki(jedna obok drugiej) dobrze odsączonych wiśni.Zwijamy jak roladki.Układamy na wyłożonej papierem formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
2.Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem na sztywną masę. Upieczone i wytudzone roladki układamy warstwami w tzw. piramidkę. trzy roladki na spód,na nie wykładamy porcję ubitej smietany,następnie kładziemy dwie roladki i śmietanę.Na wierzch kładziemy ostatnią roladkę i całość smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch słodkim kakao lub polewamy polewą czekoladową
Komentarze