ŚMIETANEK Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatna, lekka pianka na kakaowym biszkopcie...mmm...ten smak rozpływa się w ustach a do tego słodkie, soczyste truskaweczki...uczta dla podniebienia

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto:
    -2 jajka
    -2 łyżki kakao
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki pszennej

    na masę:
    -1/2 litra śmietanki 18-proc.
    -szklanka mleka
    -4 dag żelatyny
    -szklanka cukru
    -opakowanie cukru waniliowego
    -truskawki

    do dekoracji:
    -3/4 szklanki kremówki
    -2 łyżki cukru pudru
    -kilka kostek czekolady
    -truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Kakao rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Do sztywnej piany domieszać żółtka, mąkę i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, piec 15 min. w 180 st.

    2) Żelatynę namoczyć w małej ilości wody na 20 min. Zagotować mleko, rozpuścić żelatynę, odstawić do wystygnięcia. Dodać śmietankę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać.

    3) Na biszkopcie ułożyć tężejącą masę, łyżeczką wcisnąć w nią truskawki. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić a gdy zacznie gęstnie, dodać cukier puder. Udekorować nią placek. Na wierzch można zetrzeć czekoladę oraz ułożyć truskawki.

Porady

Zamiast truskawek można dodać inne owoce np.: wiśnie, czereśnie..wg uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować