Delikatna, lekka pianka na kakaowym biszkopcie...mmm...ten smak rozpływa się w ustach a do tego słodkie, soczyste truskaweczki...uczta dla podniebienia
Śmietanek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Kakao rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Do sztywnej piany domieszać żółtka, mąkę i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, piec 15 min. w 180 st.
2) Żelatynę namoczyć w małej ilości wody na 20 min. Zagotować mleko, rozpuścić żelatynę, odstawić do wystygnięcia. Dodać śmietankę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać.
3) Na biszkopcie ułożyć tężejącą masę, łyżeczką wcisnąć w nią truskawki. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić a gdy zacznie gęstnie, dodać cukier puder. Udekorować nią placek. Na wierzch można zetrzeć czekoladę oraz ułożyć truskawki.
Porady
Zamiast truskawek można dodać inne owoce np.: wiśnie, czereśnie..wg uznania
Komentarze