Smerfna tarta

0 (0 ocen)

Moja chrześnica mówi, że jagodowe smakołyki jedzą smerfy, stąd nazwa tarty

Składniki:

  • ciasto : 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 125 g margaryny, jajko, 4 łyżki oliwy, łyżeczka proszku do pieczenia

    ponadto : 200 g śmietany 36 %, jagody, tłuszcz do blaszki

Smerfna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Śmietanę schłodzić i ubić, wyłożyć razem z jagodami na upieczone ciasto.

Porady

Użyj blaszki o średnicy 24 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (198 ocen)

Tarta jagodowa

4.48 (198 ocen)

Tarta jagodowa

luna19 ciasto sezonowe 60 min