Smerfetkowy tort

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiekłam go mojej chrześnicy Kasi z okazji 7. urodzin.

Składniki:

  • biszkopt z 8 jajek (śr. 28 cm)

    Krem:
    3/4 l mleka
    budyń waniliowy
    6 łyżek cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa:
    2 jajka
    25 dag masła
    7 łyżek cukru
    15 dag czekolady
    cukier waniliowy
    100 ml kawy

    Oraz: żelki,
    drażetki,
    czekoladowy pisak
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ciastka Biszkopty

Smerfetkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy krem budyniowy: budyń dokładnie mieszamy z 6 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka mieszamy z 5 łyżkami cukru i doprowadzamy
    do wrzenia. Wlewamy budyń i mieszając, chwilę gotujemy. Żelatynę mieszamy z resztą cukru i wsypujemy do gorącego budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Ucieramy na gładką masę,
    aż wystygnie.
  • 2. Robimy masę czekoladową: jajka z cukrem ubijamy na parze i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając, dodajemy jajka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem waniliowym. Wlewamy
    stopniowo do masy jajecznej. Ucierając, dodajemy kawę. Studzimy
  • 3. Biszkopta przekrawamy w poprzek na 3 placki. Przekładamy masą czekoladową. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem budyniowym.
  • 4. Dekorujemy tort: pisakiem rysujemy kontur smerfetki. Wypełniamy kolorowymi
    drażetkami, lekko dociskamy. Żelki i pozostałe drażetki wykorzystujemy do reszty
    dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować