Smerfetkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy krem budyniowy: budyń dokładnie mieszamy z 6 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka mieszamy z 5 łyżkami cukru i doprowadzamy
do wrzenia. Wlewamy budyń i mieszając, chwilę gotujemy. Żelatynę mieszamy z resztą cukru i wsypujemy do gorącego budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Ucieramy na gładką masę,
aż wystygnie.
2.Robimy masę czekoladową: jajka z cukrem ubijamy na parze i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając, dodajemy jajka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem waniliowym. Wlewamy
stopniowo do masy jajecznej. Ucierając, dodajemy kawę. Studzimy
3.Biszkopta przekrawamy w poprzek na 3 placki. Przekładamy masą czekoladową. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem budyniowym.
4.Dekorujemy tort: pisakiem rysujemy kontur smerfetki. Wypełniamy kolorowymi
drażetkami, lekko dociskamy. Żelki i pozostałe drażetki wykorzystujemy do reszty
dekoracji.
Komentarze