Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody. Na końcu wsypujemy mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy 25 minut w 180 stop. C
2.MASA BUDYNIOWA:
Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z 5 łyżkami mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, a następnie studzimy masę budyniową. Margarynę rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu , miksujemy, by powstała puszysta masa. Na końcu do masy dodajemy kilka łyżek stężałej galaretki, mieszamy.
3.MASA PIANKOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Do miski wsypujemy śnieżki , zalewamy mlekiem i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
4.WIERZCH CIASTA:
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody, odstawiamy do stężenia.
5.PRZEKŁADANIE CIASTA:
Na biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy delicje. Przykrywamy pianką. Na piankę wylewany galaretki. Schłodzić.
Komentarze