Smerfetka

4.5 (182 ocen)

Niebieskie ciasto na dziecięcy bal

Składniki:

  • BISZKOPT:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu

    MASA BUDYNIOWA:
    2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    210 g margaryny
    5 łyżek mąki

    PIANKA:
    2 op. Śnieżki
    1,5 szklanki mleka
    2 op. galaretki niebieskiej
    1 szklanka wody
    2 op. delicji jagodowych

    WIERZCH CIASTA:
    2 op. galaretki niebieskiej
    1/2 l. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody. Na końcu wsypujemy mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy 25 minut w 180 stop. C
  • 2. MASA BUDYNIOWA:

    Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z 5 łyżkami mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, a następnie studzimy masę budyniową. Margarynę rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu , miksujemy, by powstała puszysta masa. Na końcu do masy dodajemy kilka łyżek stężałej galaretki, mieszamy.
  • 3. MASA PIANKOWA:

    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Do miski wsypujemy śnieżki , zalewamy mlekiem i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
  • 4. WIERZCH CIASTA:

    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody, odstawiamy do stężenia.
  • 5. PRZEKŁADANIE CIASTA:

    Na biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy delicje. Przykrywamy pianką. Na piankę wylewany galaretki. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować