Jajka ubić razem z cukrem a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec w 180 C przez ok 35 min
Masa:
2 galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. wody (do śmietany)
1 galaretkę rozpuścić w 0,5 l wody odstawić do stężenia i pokroić w kostkę.
500 ml śmietany ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącymi galaretkami. Następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszać.
Pozostałą kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
Przełożenie:
Biszkopt przekroić na pół. Na jeden placek rozłożyć masę śmietanową przykryć drugim plackiem. Na wierzch rozłożyć bitą śmietanę i całość posypać jagodami. Całość zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szkl. wody.
Porady
Jagody można zastąpić dżemem jagodowym. Moja wersja jest właśnie z dżemem ponieważ skończyły mi się mrożone jagody :)
Komentarze