smażony ryż z jajkiem...

0 (0 ocen)

cudo!!!!!! z kuchni chińskiej pyszny ryż, błyskawiczny do zrobienia

Składniki:

  • 150 g dlugoziarnistego ryżu,
    3 ubite jajka,
    2 łyżki oleju roślinnego,
    2 ząbki czosnku,
    4 cebule dymki, posiekane,
    125 g ugotowanego groszku (nie z puszki!)
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    szczypta soli,
    pokrojona cebulka i sezam do posypania.

Smażony ryż z jajkiem... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotowac 12-15 min, odcedzic, dobrze opłukac zimną wodą i ponownie odcedzic.
  • 2. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyc na małym ogniu delikatnie mieszając.
  • 3. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min.
  • 4. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilke koło 2 minut podsmażyć.
  • 5. Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy