Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kuchnia tajska zdobywa w Europie coraz większą popularność. I chociaż i tak najbardziej znaną kuchnią azjatycką będzie kuchnia chińska, to kuchnia tajska dzięki oryginalnym walorom smakowym oraz dzięki o wiele luźniejszemu podejściu do gotowania zdobywa nasze serca.

  • 45 min

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetii
    1 filet z kurczaka
    1 duża czerwona cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 marchew
    1 gałązka trawy cytrynowej
    1/2 cukinii
    150ml soku pomarańczowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
    ok. 1/2 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    szczypta ostrej papryki
    sól
    pieprz
    czosnek
    cukier
    olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odkładamy do lodówki na około pół godziny.
  • 2. Odrobinę oleju kokosowego lub zwykłego oleju roślinnego rozgrzewamy na patelni wraz ze szczyptą imbiru i kolendry. Pozostałe przyprawy mieszamy z resztą soku pomarańczowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka. Smażymy do zrumienienia, mieszając co jakiś czas i uważając, aby nic się nie przypaliło. Trawę cytrynową miażdżymy, aby uwolnić jej aromat i bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię.
  • 3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią.
  • 4. Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti. Dolewamy sok pomarańczowy z przyprawami, doprawiamy solą i podsmażamy, aż sok lekko odparuje. Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy grubo posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować