Smażony łosoś z salsą z avocado

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rybę przyprawiłam bardzo delikatnie, charakteru dodała jej salsa..

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    (porcje dla 3 osób)
    300 g łososia
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    szczypta ostrej papryki w proszku
    Salsa:
    avocado
    szklanka pomidorków koktajlowych
    połowa czerwonej cebuli
    natka pietruszki
    sok z połowy limonki lub cytryny
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

Smażony łosoś z salsą z avocado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia kroimy na 3 części, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Avocado obieramy, wyjmujemy pestkę następnie kroimy w małą kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę drobno siekamy. Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do reszty. Salsę skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju, smażymy łososia po kilka minut z każdej strony na rumiano.
    Łososia podajemy z salsą.
    *Ja lubię takiego łososia z ryżem jaśminowym.
    SMACZNEGO.

Komentarze

Podobne przepisy