Smażony karp wigilijny

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karp wigilijny to obowiązkowe danie na 24 grudnia. Cieszy się niemalejącą popularnością wśród mojej rodziny - karp wigilijny pojawia się na talerzach i znika do ostatniego kawałka!

Składniki:

  • ● 1 kg sprawionego karpia
    ● 1 cytryna
    ● kilka ząbków czosnku
    ● świeżo zmielony czarny pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● jajka
    ● mąka
    ● bułka tarta
    ● masło (sklarowane i świeże)
    ● oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony karp wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka. Ze wszystkich stron nacieramy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie spłukujemy sól, rybę przekładamy do miski.
  • Smażony karp wigilijny 2. Nieobraną cytrynę szorujemy, polewamy wrzącą wodą i kroimy w plastry grubości około 1/2 cm. Obkładamy nimi rybę i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Czosnek przeciskamy przez praskę. Plastry cytryny usuwamy, dzwonka karpia nacieramy czosnkiem, mielonym pieprzem i przyprawą uniwersalną. Panierujemy najpierw w mące, później w jajku i bułce i smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem świeżego masła oraz oliwy z oliwek.

Porady

● Jeśli nie mamy sklarowanego masła, karp wigilijny może być usmażony tylko na świeżym maśle z oliwą. ● Karpia smażymy powoli, na małym ogniu, by się za mocno nie przypiekł

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować