Smażony baton

4.48 (167 ocen)

Sam pomysł zaczerpnięty z internetu. Ciasto zrobiłam "na oko" i po usmażeniu otrzymałam pysznego rozpływającego się w ustach snickersa w lekko chrupiącym cieście.

Składniki:

  • 2-4 batony snickers, mars, milky way lub inne
    1 jajko
    1/2 szkl mąki
    2 szczypty proszku do pieczenia
    2 czubate łyżeczki cukru
    ok 1/3 szkl mleka
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażony baton - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batony zamrozić wcześniej w zamrażalniku (kilka godzin)
  • Smażony baton 2. Ciasto: mątewką wymieszać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać stopniowo tyle mleka aby otrzymać ciasto o bardzo gęstej konsystencji.
    Batony zanurzać w cieście i smażyć na złotobrązowy kolor na głębokim oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać od razu po usmażeniu.

Porady

Taki baton w cieście można posypać cukrem pudrem lub podać z lodami. Do smażenia nadają się także większe kostki czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowy baton

To może cię zainteresować