Smażone zielone pomidory z boczkiem i bryndzą

0 (0 ocen)

Zwiastują koniec lata, ale są pyszne

Składniki:

  • 2-3 zielone pomidory
    150 g bryndzy
    200 g boczku lub wędzonej szynki szwardzwaldzkiej
    10 łyżek płatków kukurydzianych
    10 łyżek mąki kukurydzianej
    2 jajka
    sól, pieprz

Smażone zielone pomidory z boczkiem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki kukurydziane dobrze ugnieść na drobne kawałeczki.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć i zdjąć z patelni. Jeśli boczek był mało tłusty i na patelni nie zostało zbyt wiele tłuszczu możemy dodać odrobinę oliwy.
  • 3. Pomidory pokroić w plastry (ok 1-1,5cm) i panierować w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. Kłaść pomidory na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony do zrumienienia na średnim ogniu.
  • 4. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną bryndzę i podawać z zielonymi pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy