smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej

4.5 (161 ocen)

najlepsze są na drugi, trzeci dzień marynowania............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śledzie 2 kg, sól morska 2 łyżki, mąka pszenna 3 szklanki, przyprawa do ryb 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba.........

    ZALEWA: woda 3 liry, cukier 6 łyżek, sól morska 1 łyżka, kolendra cała 1 łyżeczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety
  • etap 2. na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony
  • etap 3. dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca
  • etap 4. resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą zalewy z cebulami - wystudzić i do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować