SMAŻONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

5 (163 ocen)

  • 35 min

Są tak dobre, że znikają w "oka mgnieniu". Szczególnie smakują mojej córce. Pycha!

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    2kg świeżych śledzi (najlepiej tusze)
    4 cebule
    liście laurowe
    angielskie ziele
    pieprz ziarnisty
    sól, pieprz mielony
    mąka
    ocet 10%
    olej
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone śledzie w zalewie octowej 1. Śledzie umyć, posolić i posypać pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć
    na oleju z obu stron na złoty kolor. Zimne (najlepiej z poprzedniego
    dnia)
    przekroić na połówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na dno
    naczynia ułożyć śledzie, przykryć cebulą, dodać liść laurowy,
    angielskie ziele i pieprz ziarnisty. Czynność tą powtarzać do
    wyczerpania produktów. Zagotować wodę z solą (ok. 1-1,5L), ostudzić i
    wymieszać z kilkoma łyżkami octu. Zalać śledzie zalewą i przykryć.
    Odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować