Smażone śledzie w occie

0 (0 ocen)

Moja ulubiona wersja śledzi. Są przepyszne:)

Składniki:

  • kilka świeżych śledzi ( ja użyłam filetów)
    3 cebule
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

    Zalewa:

    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
    6 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu czarnego
    4 liście laurowe
    2 łyżki białej gorczycy
    1 marchewka pokrojona w plastry

Smażone śledzie w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sledzie 1. Śledzie umyć ,obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • sledzie 2. W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę.
    Cebulę pokroić w piórka lub plasterki.
    W pojemniku lub słoiku układać usmażone śledzie i cebule na przemian.
    Śledzie zalać ciepłą zalewą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Porady

Można użyć każdej ryby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy