Smażone serca

0 (0 ocen)

Słodki poczęstunek dla ukochanej osoby.

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk:

    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy (10g)
    2 łyżki cukru kryształu
    250 g twarogu półtłustego
    2 żółtka
    1 łyżeczka octu
    125 ml kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
    olej do głębokiego smażenia
    1 łyżeczka spirytusu lub wódki

    DEKORACJA:

    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka soku malinowego
    1 łyżeczka gorącej wody

Smażone serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, cukry, wbić żółtka. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg, ocet i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, dodać mąki w razie jakby zbytnio kleiło się do rąk.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Powykrawać serca, a w ich środku zrobić mniejsze za pomocą mniejszej foremki.
  • 2. Olej wlać do rondelka. Do zimnego wlać wódkę lub spirytus. Podgrzać.
    Przygotowane serca wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
    Usmażone serca wystudzić.
  • 3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, sokiem malinowym i wodą.
    W tak przygotowanym lukrze maczać z jednej strony serca. Można dodatkowo udekorować je posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy