Pyszne,zdrowe pierożki,które dzięki smażeniu zyskują nowego smaku
30 min
Składniki:
Mąka-3 szkl.
,woda wrząca tyle zeby ciasto nie brało sie do rąk
1 jajko
sól-szczypta
nadzienie:
20 dag szpinaku
10 dag sera feta lub białego ( z fetą będzie bardziej wyrazisty smak-ja użyłam fety)
panierka:
1 jajko
bułka tarta-3/4 szklanki
olej do smażenia
Smażone pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Farsz:
szpinak drobno kroimy,wrzucamy na niewielka ilość oleju na patelnie,dusimy aż odparuje woda,dodajemy pokruszony ser,mieszamy.Przy fecie nie dosalamy,przy białym serze dosalamy do smaku.
2.Do mąki dodajemy wodę(tyle żeby ciasto nie brało się do ręki),jajko,olej,sól,zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy,wycinamy szklanką kółka.Na każdy krążek ciasta nakładamy około łyżeczki farszu szpinakowego,składamy na pół,widelcem przyciskamy brzegi żeby dobrze się skleił pieróg.Wrzucamy na ok.2 minuty do wrzącej osolonej wody.Studzimy.Pierożki panierujemy w rozkłóconym jajku,następnie bułce tartej.Smażymy z obu stron na rumiano,na małym ogniu
Komentarze