Smażone pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy.
Mięso wołowe,wieprzowe,cebulę,czosnek,mielimy w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.Do mięsa wsypujemy bułkę tartą,natkę pietruszki doprawiamy do smak,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrajamy kółka ,nakładamy farsz,lepimy brzegi,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.4min.od wypłynięcia.Pierogi hartujemy w zimnej wodzie,przekładamy na tace.Na dużej patelni rozgrzewamy smalec,wrzucamy partiami pierogi,smażymy na złoty kolor.
Chutney:
Paprykę,cebulę bardzo drobno kroimy w kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju,wrzucamy czosnek,wlewamy ocet winny chwilę dusimy na średnim ogniu,dodajemy keczupu,mieszamy,doprawiamy do smaku.
Pierogi porcjujemy na talerzach,polewamy sosem,posypujemy delikatnie pieprzem ziołowy,dekorujemy natką pietruszki.SMACZNEGO.
Komentarze