smażone pierogi ruskie

4.47 (152 ocen)

  • 2 godz.

pierogi ruskie w innej odsłonie. smażone są wprost przepyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g ciepłej wody
    1 jajko
    560 g mąki pszennej
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
    500 g twarogu
    2 łyżki kaszy manny
    150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Smażone pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne.

    Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.

    Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.

    Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować