Smażone kartacze

4.49 (172 ocen)

Miały być gotowane, a wyszły smażone :)

Składniki:

  • 2,5 kg surowych ziemniaków
    1 kg gotowanych ziemniaków
    1 jajko
    1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soli
    0,5 kg łopatki
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda
    dodatkowo olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Smażone kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko, i krochmal który powstał po odciśnięciu ziemniaków.
    Mięso doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano.
    Podawać z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować