Panierowane jajka w koszulkach.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Alternatywa dla tradycyjnego jajka sadzonego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 12 jaj
    bułka tarta
    sól, pieprz
    Kluski śląskie:
    1 kilogram ziemniaków
    1/3 objętości ugotowanych ziemniaków skrobii ziemniaczanej
    1jajo
    Sos:
    2 parówki
    2cebule
    1/2 główki kapusty
    5łyżek keczupu
    1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    sól, pieprz

Panierowane jajka w koszulkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22w8qvd 1. Obieramy, gotujemy i odparowywujemy ziemniaki.
    Przeciskamy przez praskę, dodajemy skrobię ziemniaczaną 1/3 ich objętości. Wbijamy jajko. Zagniatamy i formujemy płaskie kule z dziurką po środku. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia na wierzch wody.
  • Jajka w koszulkach. 2. W sporym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki soli. Wbijamy powoli jajka ok 5 szt. Gotując maksymalnie 4minuty obracamy łyżką. Osączamy na ręczniku papierowym.
  • Zapanierowane gotowane jajka. 3. Jajka panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  • Jajka podajemy z kluskami śląskimi i sosem słodko-kwaśnym. 4. Sos: Kroimy parówki i cebulę w drobną kosteczkę, przesmażamy na oleju. Gotujemy kapustę z ziemniakami lub osobno, kroimy i dodajemy do sosu. Rozprowadzamy łyżkę skrobii ziemniaczanej w 3/4 szklanki wody. Zagęszczamy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Jajka wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed ugotowaniem, aby po wbiciu szybko się ścięły i stworzyły zgrabne kuleczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy