Panierowane jajka w koszulkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy, gotujemy i odparowywujemy ziemniaki.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy skrobię ziemniaczaną 1/3 ich objętości. Wbijamy jajko. Zagniatamy i formujemy płaskie kule z dziurką po środku. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia na wierzch wody.
2.W sporym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki soli. Wbijamy powoli jajka ok 5 szt. Gotując maksymalnie 4minuty obracamy łyżką. Osączamy na ręczniku papierowym.
3.Jajka panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
4.Sos: Kroimy parówki i cebulę w drobną kosteczkę, przesmażamy na oleju. Gotujemy kapustę z ziemniakami lub osobno, kroimy i dodajemy do sosu. Rozprowadzamy łyżkę skrobii ziemniaczanej w 3/4 szklanki wody. Zagęszczamy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Jajka wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed ugotowaniem, aby po wbiciu szybko się ścięły i stworzyły zgrabne kuleczki.
Komentarze