Smażone dzwonka karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyszczamy z łusek, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie myjemy w zimnej wodzie od środka i zewnątrz. Rybę na 2 godziny wkładamy do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki sody, aby choć trochę wyeliminować posmak mułu. Następnie odcinamy głowę, ogon i wszystkie płetwy, tuszę ryby dzielimy na dzwonka ok. 3cm grubości. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do ryb, dzwonka obtaczamy w mące i pozostawiamy na pół godziny. Następnie panierujemy rybę w w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej – dzwonka smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach do czasu aż panierka się ładnie zrumieni. Smażymy na wolnym ogniu i podajemy do obiadu na gorąco.
Komentarze