Smażone dzwonka karpia

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

Dobre nie tylko w święta :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości karp
    5łyżek mąki pszennej
    3/4 szklanki bułki tartej
    1 jajko
    przyprawa do ryb
    sól morska
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone dzwonka karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy z łusek, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie myjemy w zimnej wodzie od środka i zewnątrz. Rybę na 2 godziny wkładamy do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki sody, aby choć trochę wyeliminować posmak mułu. Następnie odcinamy głowę, ogon i wszystkie płetwy, tuszę ryby dzielimy na dzwonka ok. 3cm grubości. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do ryb, dzwonka obtaczamy w mące i pozostawiamy na pół godziny. Następnie panierujemy rybę w w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej – dzwonka smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach do czasu aż panierka się ładnie zrumieni. Smażymy na wolnym ogniu i podajemy do obiadu na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować