Mąż od dawna prosił mnie o wątróbkę na obiad:) A ja- jako że nie znoszę podrobów miałam straszne opory. W końcu się zmobilizowałam, zrobiłam najprościej jak radziła Mama i: Udało się:) Mąż był zadowolony:)
Smażona wątrówka z duszoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę "obrabiamy" wycinając środkowe białe żyłki, myjemy, osuszamy. Obtaczamy w mące, delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy z każdej strony po ok 4 minuty.
Przypieczoną wątróbkę ściągamy z patelni, na tym samym tłuszczu dusimy posoloną cebulkę pokrojoną w "pióra". Pod koniec duszenia dołożyć znowu wątróbkę i chwilkę razem poddusić. Posolić wątróbkę dopiero przed podaniem. Posolona na początku stanie się twarda.
Komentarze