smażona polenta z kurkami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

polenta - kolejna odsłona tu w pysznym sosie z kurkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaszka kukurydziana: 250 gramów
    - parmezan starty: 40 gramów
    - woda: 4 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - filet z piersi kurczaka: 300 gramów
    - kurki: 200 gramów
    - zielony groszek: 100 gramów
    - śmietana 30%: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 szczypta
    - curry: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta

Smażona polenta z kurkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
    podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan ( trochę zostawić do posypania potrawy) i 2 łyżki masła,
    przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
    następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,
  • 2. piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, curry i papryką,
    obsmażyć na patelni, dodać oczyszczone kurki, chwilę smażyć,
    następnie dołożyć groszek, chwile smażyć,
    wlać śmietanę, doprawić, dusić kilka minut,
  • 3. podawać z polentą,
    posypać startym parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować