Smażona pierś kaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Z gratin z ziemniaków i marchewki, aromatyzowana wanilią i siekanym pumperniklem na sosie z czerwonej porzeczki w asyście smażonych warzyw z grzybem mun, owiniętych papierem ryżowym pod bukietem sałat

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - pierś kaczki: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 1 sztuka
    - ziemniaki: 2450 gramów
    - marchew: 150 gramów
    - śmietana 36%: 200 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - wanilia w laskach Kamis: 1 opakowanie
    - pumpernikiel: 1 sztuka
    - rozmaryn Kamis: 1 opakowanie
    - porzeczki czerwone: 100 gramów
    - sos pieczeniowy: 100 mililitrów
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - papryka mix 3 x 1: 3 sztuki
    - mix sałat Fit&Easy: 1 opakowanie
    - buraki koktajlowe: 8 sztuk
    - sól morska prowansalska Kamis: 1 opakowanie
    - pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 opakowanie
    - papier ryżowy: 1 opakowanie
    - papier do pieczenia i gotowania SAGA: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażona pierś kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie nacinamy ze strony skóry na drobną kratkę. Następnie smażymy ją od strony skóry, aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wrzucamy do pieca na 10-15 minut, w zależności od rodzaju wypieczenia.
  • 2. Do gratin kroimy na cienkie plastry ziemniaki i marchewkę, mieszamy i rozkładamy warstwami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zalewamy wszystko tzw. royale tj. śmietaną wymieszaną z żółtkami i dodatkowo dodajemy ziarna wanilii i wcześniej wysuszony i zmielony na sypko pumpernikiel. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do pieca na ok. 45 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
  • 3. Kroimy dopiero po wystudzeniu i wcześniejszym dociśnięciu zapiekanki, dzięki czemu jest sztywna i nie rozchodzi się przy ponownym zapiekaniu. Marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę kroimy drobno na tzw. żulinki i smażymy dodając przyprawy sos sojowy i studzimy .
  • 4. Na wilgotny papier ryżowy nakładamy wystudzone warzywa i zwijamy jak zrazy. Osuszamy z resztki wody i smażymy w głębokim tłuszczu. Umyte porzeczki czerwone smażymy na odrobinie masła oraz dodajemy czerwone wino i przyprawy, redukujemy i dodajemy bazę pieczeniową,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kaczki Pieprz kolorowy Pieprz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować