Z gratin z ziemniaków i marchewki, aromatyzowana wanilią i siekanym pumperniklem na sosie z czerwonej porzeczki w asyście smażonych warzyw z grzybem mun, owiniętych papierem ryżowym pod bukietem sałat
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- pierś kaczki: 2 sztuki
- olej do smażenia: 1 sztuka
- ziemniaki: 2450 gramów
- marchew: 150 gramów
- śmietana 36%: 200 mililitrów
- jajka: 2 sztuki
- wanilia w laskach Kamis: 1 opakowanie
- pumpernikiel: 1 sztuka
- rozmaryn Kamis: 1 opakowanie
- porzeczki czerwone: 100 gramów
- sos pieczeniowy: 100 mililitrów
- sos sojowy: 2 łyżki
- marchew: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- cukinia: 1 sztuka
- papryka mix 3 x 1: 3 sztuki
- mix sałat Fit&Easy: 1 opakowanie
- buraki koktajlowe: 8 sztuk
- sól morska prowansalska Kamis: 1 opakowanie
- pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 opakowanie
- papier ryżowy: 1 opakowanie
- papier do pieczenia i gotowania SAGA: 1 opakowanie
Smażona pierś kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie nacinamy ze strony skóry na drobną kratkę. Następnie smażymy ją od strony skóry, aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wrzucamy do pieca na 10-15 minut, w zależności od rodzaju wypieczenia.
2.Do gratin kroimy na cienkie plastry ziemniaki i marchewkę, mieszamy i rozkładamy warstwami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zalewamy wszystko tzw. royale tj. śmietaną wymieszaną z żółtkami i dodatkowo dodajemy ziarna wanilii i wcześniej wysuszony i zmielony na sypko pumpernikiel. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do pieca na ok. 45 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
3.Kroimy dopiero po wystudzeniu i wcześniejszym dociśnięciu zapiekanki, dzięki czemu jest sztywna i nie rozchodzi się przy ponownym zapiekaniu. Marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę kroimy drobno na tzw. żulinki i smażymy dodając przyprawy sos sojowy i studzimy .
4.Na wilgotny papier ryżowy nakładamy wystudzone warzywa i zwijamy jak zrazy. Osuszamy z resztki wody i smażymy w głębokim tłuszczu. Umyte porzeczki czerwone smażymy na odrobinie masła oraz dodajemy czerwone wino i przyprawy, redukujemy i dodajemy bazę pieczeniową,
Komentarze