Podobne przepisy

  • Smarowidło babuni

    Dodane przez: Kloruś

  • Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.

  • Składniki

    1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
    30 dag wątróbki drobiowej
    3 białe cebule
    Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu , papryka chilii, gorczyca
    Majeranek, lubczyk, ostra papryka

  • Sposób przygotowania

    1.
    Smarowidło babuni - krok 1

    Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili.

    2.
    Smarowidło babuni - krok 2

    Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.

  • Rady

    Jeśli ktoś woli gładką konsystencję mielenie należy powtórzyć trzykrotnie.
    Wodę pozostałą po gotowaniu boczku możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zupy: krupniku czy żurku.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, szkola_babci, śniadanie, pasztet, kolacja, smarowidło, konserwa, domowe wędliny, smarowidło do chleba, domowa konserwa, smarowidło do pieczywa, pasztet domowy, mięsiwo, smarowidło domowe, domowe mięsiwo, przepis_miesiąca1000
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Kloruś

Kloruś 448

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-27T19:13:25+01:00

840 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem