Smalec z mięsem

4.5 (194 ocen)

Idealny na zimowy czas

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny
    200 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy majeranek i sól wraz z pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-10 minut aż cebulka się zarumieni. Gdy całość chwilę przestygnie, przelewamy smalczyk do miseczek. Pozostawiamy na noc do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować