Smalec z jabłkami i śliwkami

4.5 (192 ocen)

Bardzo dobry smalczyk najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Po prostu jest doskonały do chleba

Składniki:

  • 1 kg słoniny
    2 kwaśne jabłka
    2 suszone śliwki
    sól
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka macierzanki lub tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć w przegotowanej wodzie. słonine pokroić w kostkę, wytopić nie rumieniąc zbytnio skwarek. Jabłka obrać , pokroić w plasterki. Śliwki pokroić w plasterki. Zdjąć smalec z ognia. Wrzucić jabłka i śliwki, uważając, gdyż smalec może pryskać .
  • 2. Przyprawić solą majerankiem, macierzą lub tymiankiem. Mieszać aż zacznie stygnąć, wtedy smalec przełożyć do garnószków lub słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować