Smalec Uli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się dziećmi: Zosią i Jasiem. Choć one jeszcze nie jedzą tego smalcu, zajada się nim z apetytem reszta naszej rodziny. Świetnie sprawdza się też jako przekąska na przyjęciach weselnych.

Składniki:

  • ● 30 dag tłustego boczku (lub słoniny)
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● majeranek lub bazylia

Smalec uli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec Uli 1. Boczek kroimy w małą kostkę.
    Przekładamy do garnka
    z grubym dnem i podgrzewamy
    na małym ogniu, od czasu
    do czasu mieszając, aż tłuszcz
    się wytopi i powstaną małe
    rumiane skwarki.
  • Smalec Uli 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę
    i wraz z cebulą dodajemy do
    tłuszczu. Dokładnie mieszamy
    i odstawiamy.
  • Smalec Uli 3. Gdy smalec lekko przestygnie,
    doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
    lub bazylią. Mieszamy, przekładamy
    do słoików i mocno
    zakręcamy.

Porady

Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem.

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy