Smalec fasolowy - bez cholesterolu

4.5 (189 ocen)

  • 10 godz.

To propozycja dla osób które walczą z wysokim cholesterolem. Nie tylko przypomina smakiem prawdziwy smalec, ale jest zdrowszy.Doskonały po świętach, gdy chcemy wrócić do formy.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 szklanki fasoli białej (drobnej lub jasiek),
    - 4 cebule,
    - Olej do zrumienienia cebuli,
    - Sól, pieprz, majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec fasolowy - bez cholesterolu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy na noc. Następnego dnia odcedzamy z wody w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie fasolę przecedzamy i studzimy.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
    Ostudzoną fasolę miksujemy na gładko.( np. blenderem). Dokładamy do niej cebulę ( ciepłą) i doprawiamy do smaku.
  • 2. Smalec można zrobić z fasoli, która został nam ze świąt. U mnie na wigilie jest podawany barszcz czerwony z fasolą.

Porady

Tak przygotowany smalec można przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce i korzystać z niego przez kilka dni. Doskonale smakuje sam, jak również z ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować