Pora na zmianę menu, pyszny domowy smalec z jabkiem - idealny dodatek do śniadania, można wykorzystać do smażenia pozostałości wędlin.
20 min
Składniki:
1 kg sadła wieprzowego
1 kg podgardla
0,6 kg wędliny(kiełbasa boczek)pozostałości ze świąt
3 cebule
1 kwaskowe jabłko
½ szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Smalec domowy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z solą i pieprzem, dodać skręcone przez maszynkę na drobnym sitku sadło i podgardle – smażyć około godziny. Wędlinę również przekręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wrzucić wszystko do smażącego się smalcu – dusić jeszcze przez 20 minut, mieszać drewnianą łyżką.
Przelać do pojemników. Wystudzić.
Smalec najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem oraz ogórkami kiszonymi lub papryką konserwową. Idealny dodatek do śniadania.
Porady
Jeśli ktoś lubi czosnek można dodać do smalcu podczas smażenia.
Komentarze