0,5 KG ŁADNEJ GRUBEJ SŁONINY POKROJONEJ W KOSTKĘ
25 DAG WĘDZONEGO BOCZKU POKROJONEGO W KOSTKĘ
2-3 DUŻE CEBULE DROBNO POKROJONE W KOSTECZKĘ
SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY
MAJERANEK
LISTEK LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE
Smalec domowy-smarowidło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.POKROJONĄ SŁONINĘ WRZUCIĆ DO GARNKA, WYTOPIĆ SMALEC, NA POCZĄTKU CZĘSTO MIESZAJĄC, SKWAREK NIE RUMIENIĆ.
DODAĆ POKROJONY BOCZEK, PODSMAŻYĆ, DODAĆ CEBULE, ZESZKLIĆ JĄ/OK. 15 MINUT/
DODAĆ CZOSNEK, WYMIESZAĆ I ZESTAWIĆ Z OGNIA, ABY GO NIE PRZYPALIĆ, BO SMALEC BĘDZIE GORZKI
DOPRAWIĆ DO SMAKU W/W PRZYPRAWAMI. WYMIESZAĆ I WYSTUDZIĆ.KIEDY ZACZNIE KRZEPNĄĆ NALEŻY PRZEMIESZAĆ KILKA RAZY, ABY SKWARKI RÓWNOMIERNIE SIĘ ROZŁOŻYŁY W TŁUSZCZU.
ZIMNY ZAJADAĆ Z PAJDĄ CHLEBA I SWOJSKIM OGÓRKIEM KISZONYM.
Komentarze