Smalec domowy

0 (0 ocen)

czasami pozwalamy sobie z mężem na taki smalczyk , do tego razowy chlebek i swojski ogórek kiszony

Składniki:

  • 0,60 dkg słoniny bez skóry
    0,30 dkg mięsa mielonego
    0,30 dk kiełbasy wiejskiej kruchej
    2 cebule
    2 jabłka
    Sól
    pieprz
    majeranek

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę zmiel lub drobno pokrój.
    Włóż do garnka z grubym dnem i na małym ogniu wytapiaj, aż skwarki zaczną się delikatnie rumienić.
    Dodaj mięso mielone i za chwilę dodaj posiekaną kiełbasę. Niech się chwilę przesmaży, następnie dodaj posiekaną cebulę.
    Smaż na wolnym ogniu ok 10-15 minut .
    Na koniec dodaj jabłka potarte na tarce i smaż ok 10 minut.
    Dopraw solą ,pieprzem i majerankiem.

Komentarze

Podobne przepisy