Smalec domowy

4.49 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny i aromatyczny smalczyk !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - słonina: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - jabłka (np. antonówka, szara reneta): 2 sztuki
    - majeranek: 1 łyżka
    - czerwona papryka łagodna: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa o dużych oczkach.

    Zmieloną, przekładamy do brytfanny i wytapiamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania skwarek o jasnym, złotym kolorze.

    Następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po 5 minutach wrzucamy obrane ze skórki i potarte na grubych oczkach jabłka (odciśniete odrobinę ze soku). Pamiętamy cały czas o przemieszaniu co jakiś czas smalcu.

    Po kolejnych 10 minutach dodajemy majeranek, rozcierając go wcześniej w rękach (wówczas wydobędzie cały swój aromat i będzie wyczuwalny w smalcu) i dodajemy szczyptę papryki.

    Całość przelewamy do miseczki i pozostawiamy do zastygnięcia.

    Smalec można pasteryzować w słoiczkach. Czas pasteryzacji 5-8 minut od chwili zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować