Smalec domowy ze skwarkami

5 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny jest taki smalec. To jest nasza stała pozycja bez której nie ruszamy się na wakacje, na Mazury, a która też jest niezbędna na co dzień w kuchni.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dobrej świeżej słoninki
    300 g podgardla

    1 cebula
    1 jabłko ( kwaśne )
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec domowy ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninkę i podgardle pokroić w centymetrową kostkę i przełożyć na patelnię. Smażyć na minimalnym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać. Jak już słoninka i podgardle się wytopi, wyłączyć ogień i dodać cebulkę i jabłko pokrojone w drobną kostkę. Pozostawić do wystygnięcia i przełożyć do właściwego naczynia.

Porady

Taki smalec jest super z chlebusiem i kiszonym ogórkiem, ale ponieważ nie ma przypraw, wykorzystujemy go, szczególnie w czasie wakacji, na różne sposoby, np. robimy na nim jajecznicę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować