Smalec do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę włożyć do garnka i wytapiać na niezbyt silnym ogniu. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i jak skwarki zaczną nabierać złotego koloru dodać do słoniny. Smażyć jeszcze ok 20-30 minut. Cebulę drobno posiekać. Po zestawieniu z ognia dodać do smalcu posiekaną cebulę. Gorący smalec przelać do słoików i do każdego słoika wsypać zioła prowansalskie i resztę przypraw ( 1 łyżeczka ziół na słoik półlitrowy) i resztę przypraw. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce do stęgnięcia. Przechowywać w lodówce. Jeśli ktoś lubi to razem z cebulą może jeszcze dodać starte na tarce z dużymi oczkami jabłko. Podawać na pieczywie lekko posolony. Pyszne z kiszonym ogórkiem. Zioła i cebulę koniecznie trzeba dodać na końcu bo w przeciwnym razie mogą się przypalić i smalec nabierze gorzkiego smaku. Smalec można też przelać do innego naczynia, ale moim zdaniem słoiki są najwygodniejsze. Zamiast ziół prowansalskich dodaję czasami przyprawę do gyrosa. Każdy może też wypróbować inne dodatki np.suszone starte grzyby, majeranek.
Komentarze