Smalec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smalec robię często, niezależnie od pory roku. Kupiłam nawet specjalny dzbanek do jego przechowywania.

Składniki:

  • ● 1 kg słoniny
    ● 1 cebula
    ● 1 kwaśne jabłko

Smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną słoninę
    kroimy w drobną kostkę
    i wkładamy do rozgrzanego
    garnka. Cebulę i jabłko obieramy
    i kroimy w kostkę.
    Dodajemy do garnka, gdy
    słonina prawie do końca się
    wytopi. Zestawiamy z ognia,
    gdy jabłko i cebula będą
    miękkie.
  • 2. Smalec przelewamy do naczynia,
    w którym będziemy
    go przechowywać. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Należy pilnować, aby topiąca się słonina nie przywarła do dna garnka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy