Smakowity deser walentynkowy z szampańską galaretką – wersja wegetariańska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne połączenie serka mascarpone, bitej śmietany, truskawek, ciasteczek oraz wegetariańskiej galaretki z szampana.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Galaretka z szampana:
    250 ml szampana
    1/2 łyżeczki agaru

    Kilka kruchych ciasteczek czekoladowych lub pierniczków
    Mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z cukrem pudrem)
    Serek mascarpone
    Sok z cytryny
    Śmietana kremówka ubita na sztywno (z odrobiną cukru pudru)

    * ilość wszystkich składników zależy od tego, ile porcji przygotowujemy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Smakowity deser walentynkowy z szampańską galaretką – wersja wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mocno podgrzej szampana (możesz dodać do niego cukier – jeżeli szampan nie jest słodki).
  • 2. Zdejmij garnek z szampanem z ognia, dodaj agar i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej ponownie, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 3. Wylej galaretkę do płaskiego naczynia i odstaw do ostudzenia. Włóż do lodówki. Zastygniętą galaretkę pokrój w drobną kosteczkę.
  • 4. Ciasteczka utłucz w moździerzu na drobne kawałeczki.
  • 5. Serek mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny oraz połową musu truskawkowego.
  • 6. Na dno wysokiego kieliszka wsyp warstwę ciasteczek, następnie nałóż truskawkowy serek mascarpone. Na wierzch nałóż bitą śmietanę. Kieliszek wypełnij resztą musu truskawkowego. Cały deser posyp szampańskimi kosteczkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Mascarpone Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować